Teplomer môže byť vynikajúcim pomocníkom v kuchyni

Teplomer môže byť vynikajúcim pomocníkom v kuchyni

Každý kuchár, profesionálny, či amatérsky chce, aby jedlo, ktoré pripraví malo čo najbližšie k dokonalosti. Okrem dobre zvolenej kombinácie chutí je nemenej dôležitým faktorom pre želaný zážitok z pokrmu aj jeho správna teplota. Tá je okrem toho podstatná aj v boji proti rôznym chorobám a zdravotným ťažkostiam spôsobeným nedostatočnou tepelnou úpravou.

food-712662_960_720Teplotu pripravovaných pokrmov najjednoduchšie zmeriame teplomerom. Analógový, či digitálny, ich využitie je pomerne široké:

1.     Zistíte správnu teplotu mäsa – Rôzne druhy mäsa vyžadujú rôznu vnútornú teplotu. To platí najmä pri steakoch, ktoré rozlišujeme rôznymi stupňami prepečenia. Medium rare predstavuje 54 až 60°C, kuracie mäso pre zachovanie šťavnatosti potrebuje vnútornú teplotu okolo 70°C.

2.     Teplota omáčok – Poznáte holandskú omáčku ? Hovorí sa o nej, že dokáže ukázať, kto je schopný kuchár. Pripravuje sa vo vodnom kúpeli a jej teplota je kvôli obsahu vaječných žĺtkov veľmi dôležitá a nemala pri prekročiť 65°C.

3.     Teplota vody – Ak potrebujete v kuchyni vodu a nemala by byť vriaca, teplomer by mal byť povinnou výbavou. Niektoré druhy čajov, či káva by mali mať teplotu iba okolo 80-90°C. Namiesto toho, aby ste čakali, kedy vám vychladne vriaca voda, jednoducho do nej vložíte ihlicu teplomeru a máte okamžite prehľad, kedy je teplota vašej vody v ideálnom štádiu.

4.     Pre vašu chladničku aj trúbu – Niektoré trúby, napríklad staršie plynové typy neponúkajú svojim majiteľom možnosť zvoliť si želanú teplotu vopred. Teplomery vyrobené z ohňovzdorných materiálov pomôžu vyriešiť práve takýto problém. Naopak teplomery mrazuvzdorné sú využiteľné na kontrolu teploty v chladničkách, mrazákoch, či veľkých mraziacich miestnostiach.

Či už sa rozhodnete pre digitálny alebo analógový teplomer, vpichový, infra, či vidlicu s teplomerom, chladničkový, alebo do fritézy, všetky typy produktov nájdete na stránkach spoločnosti JAZ s.r.o.