Nechajte umývača riadu v reštaurácií trošku si oddýchnuť!

Nechajte umývača riadu v reštaurácií trošku si oddýchnuť!

Gastronómia v Slovenskej republike je pomerne na vysokej úrovni. Pomaly v každej menšej dedinke už dnes natrafíte na nejaké pohostinstvo. Čo potom v takých mestách, kde sa dokáže počet reštaurácií vyšplhať na niekoľkociferné číslo. A to nehovorím len o reštauráciách, ale v mestách je tiež kopec bistier, barov, rôznych školských alebo iných jedální, kantín a iných zariadení, ktoré ponúkajú občerstvenie. Takisto súčasťou každého dobrého hotela alebo penziónu je reštaurácia, aby sa hostia radi vracali aj kvôli dobrému pohosteniu. Nie každá reštaurácia si dnes môže dovoliť platiť mzdu jednému alebo viacerým umývačom riadu. Takíto zamestnanci sa aj relatívne ťažko hľadajú (pokiaľ nejde o Slováka hľadajúceho prácu v Nemecku), málokto by chcel takto ťažko pracovať len za minimálnu mzdu. Preto je dnes úplne na bežnom poriadku, že umývači riadu pomaly miznú z kuchýň a nahrádzajú ich rýchlejšie a výkonnejšie stroje. Umývačky riadu do reštaurácií už teda nie sú žiadnou vymoženosťou a sú súčasťou základného vybavenia reštauračných kuchýň. Ich objem a výkon je podstatne vyšší a lepší, než majú bežné domáce umývačky. Musia totižto zvládať poumývať niekoľkonásobne väčšie množstvo tanierov, pohárov, príborov a iného kuchynského riadu, než každá obyčajná domáca umývačka. Čím kratší čistiaci program, tým lepšie. Polhodinové umývanie je tak akurát čas na to, aby pomocná sila v kuchyni stihla z jednej umývačky vytiahnuť čisté riady a už sa mu pomaly dokončieva umývanie v druhej, takže už-už musí bežať ju naložiť. A to si predstavte, že by to všetko musel chudák umývať v rukách! Mal by síce ochranné rukavice, ale aj do nich sa ľahko dostane voda a mať celý deň mokré ruky, to by isto nechcel pravidelne zažívať nikto z nás. Majú tiež šťastie, že umývačka sa dokáže zbaviť aj tej najodolnejšej špiny z hrncov a z pekáčov, ktoré by museli drhnúť v rukách.