Linkový varný ostrov ako praktické aj trendové riešenie

Linkový varný ostrov ako praktické aj trendové riešenie

Počas predchádzajúcich rokov sa dispozície kuchýň v domácnostiach stále menili. Od uzavretých kuchýň sa postupne pretvárali na otvorené priestory spojené s obývacou izbou alebo jedálňou. Kuchyne sa stávali centrom diania v dome. V nich sa už dnes sústredí všetok spoločenský život a preberajú dôležité témy.

So zdokonaľovaním technológií sa kuchynské priestory stávajú ešte praktickejšími. Kuchynské linky nájdete v najrôznejších podobách a keď chcete, môžete si ich už aj sami navrhnúť tak, aby vám sadli do kuchyne priamo na mieru.

S otvorením kuchynského priestoru sa naskytli aj možnosti zakomponovania kuchynských linkových ostrovov, ktoré kuchyňu s ostatným priestorom prepoja, či oddelia. To závisí od uhlu pohľadu, aký zvolíte. Z praktického hľadiska majú takéto ostrovy naozaj multifunkčné využitie – môžu z nich byť linkové varné ostrovy, na ktorých sa sústredí hlavná varná doska. V takom prípade si môžete dopriať luxus výhľadu z kuchyne priamo pri varení a nie ste tak ani ochudobnení o spoločnosť hostí. Ďalšou z možností je zabudovať doňho jednotlivé spotrebiče, alebo vyčleniť ostrov ako priestor na prípravu jedál. Zasadenie drezu do linkového ostrova je tiež jedným z možných riešení.

Pri linkových varných ostrovoch je však snáď najdôležitejšia otázka priestoru, pre jeho umiestnenie potrebujete dostatok miesta, aby kuchyňa nepôsobila preplneným dojmom a aby sa vám v nej dobre pracovalo a tiež bez problémov pohybovalo.

Pokiaľ ide o linkové varné ostrovy, aké nájdeme v kuchyniach profesionálnych kuchárov, tieto ostrovy sa líšia od tých bežných nielen tým, ako vyzerajú, ale aj svojim funkčným využitím. Takéto linkové varné ostrovy sú zložené z viacerých varných spotrebičov. Tie sú zasadené vedľa seba okolo celej linky a sú pospájané skrutkami alebo pomocou líšt.

Doma vo svojej kuchyni takýto špeciálny linkový varný ostrov iste nepotrebujete, svoje využitie však nachádza v kuchyniach jedální a reštaurácií, kde sa pripravujú pokrmy pre väčší počet ľudí.