Čo spája školskú jedáleň a reštauráciu?

Určite zažil každý jeden z nás stravovanie v jedálňach, ktoré patrili pod vzdelávacie inštitúcie. Zaraďujeme sem jedálne v škôlkach a školách. Každý si určite spomína na svoje obľúbené a možno ešte skôr na svoje najneobľúbenejšie jedlo zo školskej kuchyne. Nech máme na toto obdobie akékoľvek spomienky, zažil ho takmer každý a na dlhú dobu bolo jednoducho súčasťou našich životov. V období po školských povinnostiach sa stravujeme buď doma alebo využívame reštaurácie. Pre niekoho ide o výnimočné návštevy, napríklad pri určitých sviatkoch alebo rôznych špeciálnych udalostiach. Pre iných je obed a konkrétne obedové menu každodennou súčasťou pracovného života.

Nech už ale spomenieme jedálne z čias viac či menej dávnych alebo reštaurácie, niečo ich spája. Všetko sú to profesionálne gastro zariadenia. Varia pre veľké množstvo ľudí a to každý jeden deň. Takéto gastro zariadenia sa okrem počtu osôb, pre ktoré varia, vyznačujú napríklad aj tým, že v ich kuchyniach sa dajú v závislosti od veľkosti a zamerania prevádzky nájsť rôzne druhy profesionálnych a kvalitných produktov.

Profesionálne gastro zariadenia majú určite v kuchyni výkonné varné zariadenia, kam patria napríklad sporáky s viacerými platňami alebo horákmi, aby sa mohlo variť viacero jedál, prípadne väčšie množstvá naraz. Takéto sporáky bývajú rovno doplnené aj rúrou. Súčasťou vybavenia v rámci varných zariadení môžu byť aj kotle, ktoré si mnohí pamätajú práve zo školských jedální. Okrem varných zariadení potrebujú všetky profesionálne gastro zariadenia aj chladiace zariadenia. Takými sú rôzne chladiace a mraziace boxy, ktoré majú podstatne väčšie rozmery ako chladničky a mrazničky v našich kuchyniach. No a okrem nich sa v profesionálnych kuchyniach nachádza aj ďalšie množstvo rôznych prístrojov a pomôcok, ktoré pomáhajú a uľahčujú prácu kuchárom aj personálu.