4 gastro zariadenia, bez ktorých sa v profi kuchyni nezaobídete

4 gastro zariadenia, bez ktorých sa v profi kuchyni nezaobídete

V posledných niekoľkých rokoch máme možnosť všímať si veľký pokrok v oblasti gastro priemyslu. Nielen televízne programy o varení a známi blogeri sa inšpirujú špičkovými kuchármi zo zámoria, ale aj čoraz viac domácich reštaurácií a podnikov sa snaží posunúť svoje podnikanie na vyšší level. Môže za to jeden podstatný faktor- prevádzkovanie reštaurácie nikdy nebolo také jednoduché ako dnes, pretože kvalitné gastro zariadenie, ktoré si kedysi mohlo dovoliť len pár vyvolených, je dnes dostupné pre každého.

Bez čoho sa dnes nezaobíde profesionálny kuchár?

1. Konvekčná rúra
Rúry a pece určené do rúk profesionálov prešli v posledných desiatich rokoch dlhú cestu kým sa stretli s niečím, čo dnes poznáme pod pojmom konvekčné. Na rozdiel od bežných žiarivých (a.k.a. tepelných) pecí, konvekčná rúra používa ventilátory, ktorými cirkuluje horúci vzduch cez dutinu rúry. Pohyblivý vzduch urýchľuje rýchlosť prenosu tepla, ktoré sa prirodzene vyskytuje, čo má za následok rovnomernejšie varenie jedál pri nižších teplotách. Jedlo tak v konečnom dôsledku konvekčná rúra uvarí lepšie a rýchlejšie.

2. Všestranná varná doska
Každý jeden kuchár-profesionál nedá vo svojom gastro podniku dopustiť na poctivú varnú dosku. Varná doska musí byť multifunkčná a dostatočne kvalitná na to, aby bola spoľahlivým partnerom, na ktorého sa jeho obsluha môže spoľahnúť. Od varnej dosky sa očakáva, že zvládne nápor niekoľkých hrncov a panvíc bez toho, aby mala s niektorým z nich problém. Základom varnej dosky, bez ktorej to v kuchyni nepôjde je jednoduché zaobchádzanie, vstavané mriežky, ktoré umožnia ľahko premiestňovať hrnce a panvice a povrch, ktorý bude radosť čistiť.

3. Profi mixér
Investícia do špičkového mixéra môže dramaticky zmeniť kvalitu pripravovaného jedla a pitia. Rôzne smoothies, dezerty, polievky, dipy a iné recepty možno pripraviť iba s malým úsilím, pretože kvalitné mixéry sú postavené tak, aby dokázali “zmixovať” všetko. Nemusíte sa tak obávať, že existuje položka, ktorá váš drahý mixér pošle do mixérskeho neba. Profesionálne mixéry berú do úvahy aj estetiku a často sa vyznačujú elegantnými vzormi vyrobenými z najlepších materiálov, ktoré sa hodia do každej gastro prevádzky.

4. Súbor naozaj ostrých nožov
Aby ste sa mohli nazývať serióznym šéfkuchárom nepotrebujete kopy gastro zariadenia, niekedy stačí iba zbierka niekoľkých naozaj spoľahlivých nožov:

  • šéfkuchárský nôž- multifunkčný nástroj, ktorý nakrája všetko
  • krájač- dlhá čepeľ, ktorá umožní krájať rovnomerné plátky
  • užitočný nôž- profík na orezávanie, odlupovanie, sekanie aj krájanie
  • “parer”- malý nôž na zložitejšie práce